Het ontwerpteam van De Bossche Hoeve aan het woord

Elk plan begint met een ambitie.De ambitie van Vrolijk Leven om te ontwikkelen voor mens en dier was de basis voor dit plan.

Lees verder

Elk plan begint met een ambitie.
De ambitie van Vrolijk Leven om te ontwikkelen voor mens en dier was de basis voor dit plan.

De ambitie

Na een uitgebreide studie naar het verhaal van de plek zijn aansluiting bij het agrarisch landschap, opgaan in het dorps karakter, natuur inclusief en sociale interactie de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp. Danny Muis, ontwerper bij Vrolijk Leven en Bouwbedrijf Vrolijk, heeft deze ideeën vertaald naar de eerste schetsen en daarna zijn we aan de slag gegaan met Paul Kersten als tuin- en landschapsarchitect en Oriol Casas Cancer als architect van wUrck architectuur, stedenbouw en landschap. Door goed samen te werken is er een bijzonder ontwerp ontstaan waarbij het omliggende landschap, het openbaar groen binnen het plangebied, de tuinen en de woningen op elkaar zijn afgestemd.

Danny Muis (Vrolijk)

Het landschap

De Bossche Hoeve is een bijzondere locatie aan de rand van Bosschenhoofd aansluitend op de Brabantse zandgronden. Weilanden, houtwallen, boerderijerven en bosgebied wisselen elkaar hier af. “Dit vormde de inspiratie tot het maken van een Hoeve” geeft Danny Muis aan. Een centrale groene ruimte met daaromheen een karrespoor en hier rondom tuinen en woningen. Dit heeft geleid tot “De Bossche Hoeve”.

De bomen en planten die worden toegepast zijn inheems en komen dus van nature voor in dit gebied. Hierdoor kunnen ook de dieren uit de omgeving (vogels, insecten en kleine zoogdieren zoals egels) hier hun voedsel vinden.

Water van de daken en de wegen wordt opgevangen en over de straat naar het centrale groengebied gebracht. Hier kan het water infiltreren in de bodem en wordt dus niet afgevoerd. Dit is goed voor de planten en hiermee wordt verdroging voorkomen.

Wij gaan naast de inheemse soorten zoals berk, eik en brem ook fruitbomen zoals kersen, pruim, appel, peer en walnootbomen aanplanten, aldus Paul Kersten. De weide wordt ingezaaid met gras en een bloemenmengsel, de nectar van deze bloemen en de bloesem van de fruitbomen zal vlinders en honingbijen aantrekken.

Voor de bestrating maken we gebruik van zoveel mogelijk hergebruikte gebakken klinkers en keien. Dit past mooi in het landschap maar is ook nog eens “circulair” vanwege het hergebruik. Daarmee maken we een duurzaam en milieubewust plan.

Paul Kersten (wUrck architectuur, stedenbouw en landschap)

Architectuur

Voor de architectuur is de inspiratie gekomen uit de agrarische omgeving. De woning typologieën komen voort uit gebouwen zoals terug te vinden op een boerenerf. Een boerderij met verschillende type schuren zoals een kapschuur en een hooischuur. Allemaal uitgevoerd in een eigentijds en modern uiterlijk met een focus op duurzaamheid en natuurinclusiviteit. In de woningen zijn bijvoorbeeld nestkasten of andere voorzieningen voor vogels of vleermuizen opgenomen en in de daken zijn onopvallend zonnepanelen ingepast.

Het materiaalgebruik is gebaseerd op een palet van natuurlijke materialen. Dit vormt de basis voor de materialisatie van De Bossche Hoeve. De woningen zijn ontworpen als zeer eenvoudige volumes met schuine pannendaken en warme gevels van hout. We hebben op de verschillende woningtypes nuances in de materialisatie aangebracht. De kapschuren (semibungalows) zijn volledig met hout bekleed en hebben accenten van antraciet rabatdelen. De overige schuren (twee-onder-kap woningen) zijn naast hout ook voorzien van bijzonder metselwerk plinten. De boerderij nabij de entree van de hoeve is als enige vooral in metselwerk uitgevoerd.

Naast het centrale openbare groene hof hebben alle woningen ook een eigen privé tuin. Om de relatie tussen de woningen, het parkje en de tuinen te versterken zijn alle woningen van grote raampartijen voorzien en zijn de voortuinen ingericht met voor dit landschap karakteristieke beukenhagen en leilindes.

Oriol Casas Canser (wUrck architectuur, stedenbouw en landschap)

Dat klinkt goed, wonen in het nieuwe project De Bossche Hoeve!

Heb je interesse voor een woning in De Bossche Hoeve? Schrijf je dan nu in voor de verkoop en geef je voorkeur aan voor een bouwnummer!

Schrijf je direct in!
Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2