Klimaatadaptieve waterberging en bovengrondse waterafvoer

Regenwater verdwijnt meestal al snel in het riool. In De Bossche Hoeve denken we daar anders over. Het water wordt hier bovengronds afgevoerd. Het regenwater stroomt van de daken door de regenpijp en gaat via de voortuin naar molgoten in het straatwerk. Zo stroomt het bovengronds verder naar het groene binnengebied. Dit is ingericht met natuurlijke greppels die langzaam vollopen. Voor aanhoudende regenbuien is er altijd overstroommogelijkheid naar de omgeving, waardoor het regenwater vertraagd de omgeving in wordt gevoerd. Schade door wateroverlast aan woningen en infrastructuur wordt zo voorkomen, terwijl er genoeg water overblijft voor het groen in het binnengebied.

Inheemse flora

De bovengrondse waterafvoer is dus goed voor het voorkomen van wateroverlast en voor het groen in de buurt. In plaats van opgeslagen te worden in kratten voor waterberging, vloeit het regenwater door speelse greppels die rijk zijn aan inheemse bloemsoorten en kruidenmengsels. De biodiversiteit blijft zo mooi op peil. Naast lage gewassen staan er ook inheemse boomsoorten in het binnengebied. Die dragen natuurlijk ook bij aan de biodiversiteit. Tegelijkertijd zorgen ze voor schaduwplekken én verlagen ze de temperatuur in de omgeving. Die omgeving passen we ook aan bestaande groenstructuren aan, zodat De Bossche Hoeve een groene uitbreiding van de gemeente wordt.

Ruimte voor dieren

Met zoveel ruimte en aandacht voor groen, is het logisch dat er ook aan de dieren is gedacht. In het groene binnengebied zie je dat er insectenhotels zijn aangebracht. De insecten vormen een belangrijk onderdeel in de levenscyclus van planten en zorgen ook voor voeding van andere dieren. Daarom hangen we ook nestkasten voor mussen, vleermuizen en gierzwaluwen op.

Meld je aan

Heb je interesse in het aanbod uit fase 1 (semibungalow ‘De Kapschuur)? Schrijf je dan nu in en vul het optieformulier in. Dit kun je doen in jouw persoonlijke accountomgeving.

Heb je interesse in fase 2? Meld je dan nu aan en Stijn van Raak (verkoopcoördinator Vrolijk Leven) neemt vervolgens contact met jou op.

Door mij in te schrijven, ga ik akkoord met de gebruiksvoorwaarden van Woonmens.