Meer hypotheekruimte voor duurzame woningen, alleenstaanden en studenten

Geplaatst op

De financiering is een belangrijk onderdeel bij de aankoop van een (nieuwbouw)woning. Per 1 januari 2024 worden de leennormen voor hypothecair krediet op een aantal punten gewijzigd. Huishoudens krijgen meer leenruimte voor de koop van een energiezuinige woning én voor het verduurzamen van de eigen woning. Daarnaast wordt de impact van een studielening op de maximale leenruimte voor oud-studenten vanaf 2024 vastgesteld op basis van de actuele lasten van hun studielening en krijgen alleenstaanden meer leenruimte.

L‍eenruimte verhoogd

Het kabinet vindt het belangrijk dat mensen een woning kunnen financieren die zo veel mogelijk aansluit op hun wensen en hun persoonlijke situatie. Omdat het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de lonen in 2024 met 5,2% zullen stijgen, is de maximale leenruimte voor bijna alle huishoudens volgend jaar hoger. Vanaf 1 januari 2024 hangt de maximale toegestane hypotheek voor huishoudens voor een deel af van het energielabel van de woning. Voor de aanschaf van een woning met een beter label kan meer worden geleend dan voor een woning met een slecht energielabel. De woningen in De Bossche Hoeve voldoen aan de nieuwe BENG-eisen (Bijna EnergieNeutraal Gebouw), waardoor de leenruimte op onze nieuwbouwwoningen verhoogd wordt.

Aanpassing leenruimte oud-studenten en alleenstaanden

Vanaf 1 januari 2024 wordt de impact van een studielening op de maximale leenruimte voor oud-studenten vastgesteld op basis van de actuele lasten van hun studielening. Dit betekent dat er -in tegenstelling tot nu-  dus niet meer gekeken wordt naar de oorspronkelijke omvang van de studielening. Alleenstaanden met een inkomen van ten minste 28.000 euro krijgen vanaf volgend jaar de mogelijkheid om aanvullend 16.000 euro te lenen. Dit extra bedrag biedt deze groep iets meer financiële ruimte bij het kopen van een woning.

Voor meer informatie over dit nieuws kunt u de website van Volkshuisvesting Nederland raadplegen.